Iz medija

"...otkriće novog jela čini više za ljudsku sreću, nego otkriće nove zvijezde!" - Brillat-Savarin

tatarski-biftek

Tatarski ili tartarski biftek? – Journal.hr

tatarski-biftek-3

Vjerojatno ste čuli kako se ova posebna delicija naziva i ‘tatarskim’ i ‘tartarskim’ biftekom, i zapitali se o čemu se radi; jesu li to dva različita jela, izgovara li netko naziv krivo ili se radi o identičnom jelu s dva imena. Mi smo sva pitanja razriješili na posebnom eventu koji je održan u bistrou Pod Zidom, a na kojem se degustiralo 5 različitih sljedova tatarskog bifteka.

Tatarski od cikle

Tatarski od cikle (krema od hrena, čips od krumpira, ulje od peršina)

Ime ‘tatarski’ moglo bi dolaziti iz legendi prema kojoj su za ovaj specijalitet zaslužni Tatari koji su sirovo i žilavo konjsko meso različitim metodama mljeli i omekšavali kako bi ga mogli jesti. Sitno sjeckani i bogato začinjeni sirovi odrezak kakav jedemo danas miljama je daleko od toga, ali i dalje se pretpostavlja kako je naziv mogao doći iz tog dijela povijesti. No, zašto onda ‘tartarski’?

Tatarski od volovog srca

Tatarski od volovog srca (začini, mundoaka brioche, maslac, chili, klice)

Umak od jaja i octa koji se pojavio početkom stoljeća nosio je naziv ‘tartare’, a sve što se s njime serviralo bilo je u jelovniku navedeno kao ‘a la tartare’. Ime se brzo prenijelo na mljeveno goveđe meso servirano sa sirovim žumanjkom i umakom sa strane, sve dok u jednom trenutku ‘steak tartare’ nije postao ovakvim kakvim ga poznajemo danas – bez tartarskog umaka sa strane. Stoga su u upotrebi oba naziva koja danas znaju izazvati zbunjenost.

Tatarski od volovog srca

Tatarski od volovog srca (začini, mundoaka brioche, maslac, chili, klice)

Originalni biftek podrazumijeva mljeveno ili sitno sjeckano goveđe meso sa sirovim žutanjkom, sjeckanim lukom, kaparima, senfom i različitim začinima koji ovise o receptu. A ime ‘tatarski’ koristi se i za sva jela pripremljena na sličan način, pa tako i tunu, povrće, čak i desert.

Tatarski od spicy tune

Tatarski od spicy tune (hrskava riža, teriyaki majoneza, vlasac)

Sve se to moglo isprobati Pod Zidom jer su sljedovi Večeri tatarskog redom bili: tatarski od cikle, tatarski od volovog srca, tatarski od spicy tune, goveđi carpaccio s pečenom bundevom i slatki tatarski – eclair tris. Sve je slane tatarske osmislio chef bistroa Nikola Bilandžija, dok je za slatki bila zadužena Bojana Bukvić iz restorana Mundoaka. Uz to su se kombinirala vina Karizma i Enigma vinarije Petrač.

Goveđi carpaccio s pečenom bundevom

Goveđi carpaccio s pečenom bundevom (roastbeef, rukola, parmiggiano reggiano, dresing od badema, pečena bundeva sa začinima)

Cijela je fantastično zaokružena priča oduševila goste tako da se nadamo da ovakvih evenata u budućnosti neće nedostajati. Pratite stranice bistroa u iščekivanju novih događanja.

Goveđi carpaccio s pečenom bundevom

Goveđi carpaccio s pečenom bundevom (roastbeef, rukola, parmiggiano reggiano, dresing od badema, pečena bundeva sa začinima)

Eclair

Eclair tris by Bojana Bukvić (ekler s kremom od bosiljka, confit od suhe marelice, tartar šljiva, kavijar od cikle i redukcija aceta balsamica)